Smaczna kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Wśród szerokich możliwości, które proponuje kuchnia z Europy na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, połączeń i spora porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie smaki
Typowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne włoskie jedzenie
Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. Fajna restauracja włoska Kraków Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, tortellini, minestrone i liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli i pecorino.
Zobacz film