Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Niemniej jednak wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele stuleci następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, by zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych artykułów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda wielkiego trudu. zobacz wpisy o kawie Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również porządnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film